sâmbătă, 23 mai 2009

Introspecţie în locala societate...

...O analiză sociologică a Sucevei de o oarecare importanţă sau măcar calitate implică un studiu serios şi intens şi o specializare în domeniu. Prin urmare îmi permit să analizez acele aspecte ale societăţii sucevene care nu se regăsesc de-obicei în limbajul de lemn şi rigiditatea statisticii.
...În primul rând sucevenii sunt români, români care nu diferă prea mult de fraţii lor din sud în ciuda particularităţilor istorice. Ideea de Bucovina/bucovineni a rămas totuşi un instinct social. Sucevenii au o tentă de orgoliu etnic ce îi hotărăşte să afirme că ei nu sunt moldoveni ci bucovineni, sunt superiori, sunt urmaşii răzeşilor lui Ştefan şi moştenitorii civilizaţiei austriece. Însă această particularitate socială este de cele mai multe ori nefondată. Astfel analizând populaţia municipiului Suceava îţi dai seama că oamenii nu diferă nu nimic de cei din Iaşi ori Bacău, nici cu accentul şi nici cu mentalitatea. Austriecii au lăsat prea puţine influenţe care ar putea să ne diferenţieze. Asta din cauză că în Bucovina habsburgică românii nu au prea avut acces la viaţa urbană - Suceava fiind populată aproape exclusiv de germani, evrei, ucraineni ori polonezi iar contactul dintre şăranii români şi aceste naţii a rămas aproape mereu limitat la schimburi economice. Cei care au studiat la Cernăuţi întrând în contact cu normele şi valorile occidentale au fost puţini iar cei care s-au folosit de cunoştinţele lor în folosul bucovinenilor au fost şi mai puţini. Astfel revenind la ideea de bază, sucevenii sunt români cu aceleaşi deprinderi orientale ale moldovenilor.
...Continuând analiza observăm altă chestie interesantă. Municipiul Suceava este lipsit de populaţie urbană. Marea parte a locuitorilor din cartierele de blocuri sunt ţărani angajaţi ca muncitori începând cu anii 60. Aceşti oameni au în mare parte o educaţie culturală precară(evident prin limbajul cu vocabular sărac şi incorect gramatical), o mentalitate colectivă, conservatoare şi nu au preluat deprinderi morale şi etice de orăşeni-cetăţeni prea mult. Mulţi continuă să crească găini în apartament sau să prăşească ceapa din faţa blocului. Aşadar puţinii ingineri, doctori ori profesori se pierd foarte uşor pe uliţele cu trotuare şi asfalt ale marelui sat.
...În ciuda faptului că nu sunt orăşeni, sucevenii nu sunt proşti. Au acel intelect de baştină tipic românilor. Cele câteva licee bune din oraş valorifică destule creiere capabile să se afirme în domeniul ştiinţific. Tinerii suceveni ce nu sunt cuprinşi de-o melancolie prea timpurie scriu literatură (ex.cenaclul Turnătorii), joacă teatru (trupa The knockers), cântă (trupa Toy Machines), pictează (Ioana Huţuleac, Sorin Baciu). Însă deprimarea apare când toate micile valori care ar putea educa acest oraş pleacă cuprinse de fobia de a rămâne în oraş după liceu. Aşadar se ajunge tot la instinctul românesc de a pleca "în afară", nu neapărat în altă ţară, chiar şi în oraşul de vis-a-vis numai să fie afară.
...Şi toţi pleacă pentru că ştiu sau doar cred că în suceava nu se pot realiza. Ce-i drept Universitatea Suceava rămâne numai cu clădirile (e pe locul 42 în top 50 universităţi din ţară) fiind incapabilă să atragă şi să pregătească tineri valoroşi.Majoritatea studenţilor de la USV nu sunt suceveni şi puţini rămân în oraş pentru a lucra în domeniul în care au fost pregătiţi. Acest lucru este cu atât mai trist cu cât oraşul duce lipsă de avocaţi, medici ori arhitecţi, să nu mai vorbesc de profesori universitari. În concluzie Suceava este lipsită de profesii şi profesionalişti.

Un comentariu:

Anonim spunea...

îmi place că primul argument este că sucevenii sunt români scoate intensitatea luminoasă din fiecare.