joi, 23 aprilie 2009

Marea ţărăneală

...Am asistat în această deosebit de splendidă seară de aprilie la un mare eveniment cultural, monden, muzical, cum l-ati numi, şi anume concertul Clayderman organizat de prea popularele autorităţi locale. A fost într-adevăr ceva inedit. Prestaţia celui mai cunoscut pianist al lumii pe caşcarabeta(scena) amplasată pe stadionul Areni a entuziasmat mult locuitorii unui oraş care din păcate are parte doar de Sofia, Iris, şi ocazional Viţa de Vie şi Luna amară. Artistul francez a adunat indirect spus aprox. 7000 de oameni în tribunele şi pe gazonul stadionului încercând prin diferite mijloace ce cădeau în penibil să antreneze publicul. Mimica, gesticulaţiile şi franceza piţigăiată a lui Clayderman m-au amuzat, reuşind totuşi să-i facă pe oameni să aplaude ritmat, să pocnească din degete sau să murmure ceva din refrenele unor melodii. În ciuda încercărilor, marea masă adunată părea plictisită şi dezorientată aducând ceva din imaginea pisicii ce se uită în calendar. Calitativ concertul a avut momente bune, când au răsunat Balade pour Adeline sau The sound of silence, însă în mare pare prestaţia mi s-a părut mediocră. Artistul dădea impresia uneori că mimează cântatul, iar negativul retro acoperea prea mult pianul.
...Cireaşa de pe tort a evenimentului a fost reprezentată de urcarea pe scenă a domnului Flutur şi a Domnului Lungu, amândoi gospodari ai judeţului şi reşedinţei acestuia, arătoşi amândoi, rumeni la faţă şi bine dispuşi, care bineînţeles că s-au ivit ca popândăii pentru a-şi primi laudele de la gloată. Amândoi reprezentanţi onorabili ai puterii s-au dat în vânt cu cuvinte "franţuzeşti" mulţumindu-i d'lui Clayderman, cică pe limba lui, pentru prezenţă. După scurte dar răsunătoare declaraţii în faţa poporului cele două Chiriţe s-au retras cuminţi şi modeşti de pe scenă cu aura de ctitori ai culturii româneşti după ei. După înc-o melodie grăbită concertul s-a terminat subit, oamenii înghesuindu-se spre poarta stadionului ca după un meci bun de fotbal.
...Momentul de azi la care m-a asistat m-a întristat şi m-a enervat. S-a dovedit încă odată că avem o societate de ţărani, de oameni neghiobi şi neducaţi, îndrumaţi doar sistemul digestiv, excretor şi reproducător. Aceşti oameni se lasă în mod naiv adunaţi într-un ţarc ca vitele pentru a li se da circ "rafinat", pentru ca apoi să se mândrească cu experienţa lor muzicală. Păcat că s-a ajuns să existe atâtea forme în oraşul ăstă şi încă bietul fond a lui Maiorescu încă nu apare...

Niciun comentariu: